Despre mine

Fotografia mea
*** Sunt un simplu om...o medie intre ce au altii de spus despre mine si media intre ce cred ca sunt si ce as vrea sa fiu. Cred ca , la final, oricine ajunge sa isi dea seama ca nu stie cu adevarat cine este. Asta nu e relevant, conteaza ceea ce facem atat timp cat inca mai suntem aici si vrem sa fim CINEVA ***

16 decembrie 2011

România, de la comunism la oligocraţie

DEFINITIE
OLIGARHIE ~i f.
1) Formă de conducere statală în care puterea politică și economică aparține unui grup restrâns de persoane privilegiate
2) Stat cu o astfel de formă de guvernământ


Am trecut prin comunism ca gâsca prin apă. Nu am învăţat nimic. Am ucis, şi am luat-o de la capătul cui a trebuit. Ne-am avântat cu capul înainte în neant, crezând că aşa arată democraţia. Am devenit prăzi uşoare pentru hienele travestite în salvatori. Ne-am vândut ţara bucată cu bucată, pe iluzii pentru noi şi hrană pentru falşii mesia care nu mai prididesc în a ne oferi gratis ochelari cu peisaje minunate de viaţă.

Am fost şi suntem ca o navă în derivă, cu mateloţi beţi şi căpitani avansaţi dintre pasageri. Căpitani care au dăruit proviziile existente şi au împrumutat de la piraţi prea puţin pentru a ajunge la destinaţia indepărtată. Curând vor fi trecut 22 ani de bântuit pe mări necunoscute. Şi tot nu ştim macar unde am dori să ajungem.

Suntem câinele lui Pavlov căruia i s-a schimbat culoarea becului. Ştie că ar trebui să facă ceva diferit, dar e totuşi un bec, şi dilema e mare. Salivează în continuare, dorindu-şi ca cineva să schimbe culoarea becului, dar neîndrăznind să atingă mancarea.

Ne legănăm în iluzia unei democraţii, deşi ştim că aceasta nu arată aşa. Seamană cu ceva cunoscut, dar nu e. Şi totuşi ne aminteşte de o perioada când aveam macar siguranţa răului şi o ordine clară, culoarea becurilor nu se schimba şi ştiam clar când să sărim şi când să lătrăm. La zile şi ore fixe.

Am vrut o democraţie şi ne-am ales cu o oligocraţie. Bine că nu e comunism. Acolo era doar unul, şi ne epuizasem repertoriul de înjurături învelite în evitări, devenise plictisitor. Uite că avem divertisment. Acum sunt mulţi, fiecare face ce vrea cu noi, şi putem să ne diversificăm vestitul umor românesc, dezvoltându-ne creativitatea şi hohotindu-ne fatalismul pe la toate colţurile.

Un popor de ciobani mioritici. Suntem mandri de noi şi de rezistenţa noastră. Şi de curajul de a ne accepta soarta. Dintre toate relele din lume, noi toleram oligarhia, să aratăm că putem duce.

Au trecut 22 ani degeaba. Pentru că nu am învaţat nimic, în afară de arta de a sta cu ochii strans închişi şi mâna întinsă pentru a prinde firimiturile, privind de sus, din mareţia noastră, grobianismul oligarhilor.

7 comentarii:

  1. Un popor de ciobani mioritici sau cum citeam pe alt blog, porci destepti si cu suflet! Avem exact ceea ce meritam... Nu suntem capabili de altceva. Atunci cand poporul asta a mai avut un pic de bun simt au adus in frunte un domnitor strain. Cred ca e singura data in istoria noastra cand s-a facut ceva bine. In rest, vorba aia, democratia e buna dar nu o intelegem noi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Domn strain pentru tara straina. Eh, poate romanii vizitatori in Romania vor fi tratati mai frumos, ca, de, musafirii trebuie sa beneficieze de ce ai mai bun, conform datinei. Stai linistit, ca nu suntem departe. Tara noastra a fost daruita sau vanduta pic cu pic, nici n-o sa stim cand ne vom trezi cu vreun domnitor maghiar la domnie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmmm... e chiar trist... Dar nu maghiar, bulgar macar, se poate?

    RăspundețiȘtergere
  4. Se poate orice:)) Mie, daca maine imi spune cineva ca a auzit ca luna viitoare trebuie sa devenim negri( sau galbeni, sau rosii),nu imi mai vine sa intreb "de ce?", ci "pana cand?"

    RăspundețiȘtergere
  5. Asta nu-i bine! Dă-ţi libertatea să nu fii de acord! Libertatea e preţioasă...

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai nu te impiedica nimeni sa nu fii de acord:))Aceasta este problema, de fapt. Dar nu esti de acord pentru tine, ca daca ne uitam in jur, vedem ca nu ii pasa nimanui

    RăspundețiȘtergere

Nu ezitati sa va expuneti parerea, viata e scurta:)

CAUT